Iconische vrouwen en wijn

De geschiedenis kent vele bijzondere vrouwen. 

Ook zij hielden van wijn en lekker eten. 

Iconische vrouwen

Diana de Poitiers

De Loire regio, zo traditioneel en keurig, maar ondertussen: kasteelvrouwen die elkaar naar het leven stonden.

Loire wijnen zijn even divers als vrouwen; van saai tot uitbundig. Muscadet is meestal het braafste meisje van de klas. Touraine Sauvignon is altijd prima, lekker fris.  Een beetje 'girl next door'. De lichtzoete Vouvray vraagt om wat meer aandacht: zij durft al een beetje gek te doen. Ze is extraverter en kan door haar zoetje ook veel gerechten aan. Maar wil je het spannend maken? Open dan een Touraine Chenonceaux, gemaakt van sauvignon blanc.  De naam verwijst naar Château Chenonceau (ja zonder x) waarvan de geschiedenis in de Privé kan. Hendrik II woonde hier gedeeltelijk. Hij had dit château namelijk aan zijn minnares Diana de Poitiers geschonken. Een doorn in het oog van zijn vrouw Catharina de Medici natuurlijk. Het was moord en doodslag tussen die twee. Toen Hendrik stierf, gooide Catharina de minnares onmiddellijk het kasteel uit. Eindelijk rust. Diana overleed aan een overdosis kwik. Dit zat in het gouddrankje dat ze overmatig dronk als ‘verjongingselixir’. Vrouwen zijn onverbeterlijk...

Madame de Pompadour

Ze was de minnares van Lodewijk XV en volgde de levensles van haar moeder:  "Er zijn twee dingen om een man mee te boeien. Het andere is lekker eten."

Naast vurig beminnen kon ze daarom ook goed koken. Bij haar Asperges à la Pompadour maakte ze een saus van gesmolten boter, gemengd met een lepel (spelt)bloem, twee losgeroerde eidooiers, een snuf foelie en een paar eetlepels druivensap. Wat zou ze haar minnaar erbij geschonken hebben? Mij lijkt een witte Pessac-Léognan er heerlijk bij. Maar zij koos waarschijnlijk voor Champagne. Want Champagne is een echte godendrank. Het past bijna bij ieder gerecht en gaat nooit vervelen. Madame de Pompadour dronk het graag. Volgens haar was dit het enige drankje waarvan een vrouw mooier wordt nadat ze het gedronken heeft: "Le seul vin qui laisse la femme belle après boire!"

Frida Kahlo

Frida is een surrealistische schilderes uit Mexico. Wie haar levensgeschiedenis leest, kan alleen maar beschaamd aan z’n eigen zegeningen denken. Op zesjarige leeftijd kreeg ze kinderverlamming. Toen ze 18 was werd ze aangereden door een tram. Een staaf doorboorde haar hele lijf waarna ze maandenlang ingekapseld in het gips lag. Omdat ze niets anders kon, bond haar vader een spiegel vast aan haar hemelbed en gaf haar potloden en papier. Zo begon Frida met haar inmiddels wereldberoemde zelfportretten. Jaren later trouwde ze met de bekende communistische kunstenaar en muurschilder Diego Rivera. Ze hadden een liefdevolle maar ingewikkelde relatie. Daarom woonden ze in twee verschillende huizen, met elkaar verbonden door een luchtbrug. Frida overleed een week na haar 47e verjaardag. Wat een leven. Zou ze af en toe troost hebben gevonden in lekker eten? Ze was dol op enchiladas: tortilla's gevuld met flink gekruide kip, ancho peper, zure room en geraspte, pittige kaas.  Ik zou haar er een lichtgekoelde Beaujolais bij adviseren. Bijvoorbeeld een sappige Chiroubles. Als ze geweten had hoe populair haar afbeeldingen momenteel zijn, had ze misschien nog meer van deze enchiladas kunnen genieten.

Jeanne d’Arc

Ik ben geen wijnsnob, maar soms proef ik wijn die gewoon vies is. De suggestie om die wijn dan te gebruiken om mee te koken vind ik onbegrijpelijk. Iets wat niet lekker is verwerk je toch niet in je eten? Ik zou geen Bourgogne Grand Cru in m’n Boeuf Bourguignon doen, maar vlees dat is gestoofd in lekkere wijn, wordt natuurlijk nog lekkerder. Een minder bekend Frans stoofgerecht is Souris d’Agneau au Chinon, ofwel in Chinon gestoofde lamskoteletjes. Chinon is een cabernet franc wijn uit de Loire die vaak ruikt naar potloodslijpsel en mij altijd verrast door z’n heerlijke frisheid. Licht gekoeld smaakt ie nog lekkerder. Voor veel Fransen is Chinon onlosmakelijk verbonden met hun nationale heldin Jeanne d’Arc. In 1429 toog ze op 17-jarige leeftijd naar Chinon waar de Franse kroonprins op dat moment schuilde voor de Engelsen. Ze wilde de Franse kroon redden. Ze vroeg en kreeg een leger mee en wist de weg voor de kroonprins vrij te maken naar Reims, alwaar hij spoedig tot koning kon worden gekroond. Jeanne d’Arc keerde met haar overwinningen het tij in de oorlog van Engeland tegen Frankrijk. Zonder haar hadden de Fransen nu misschien Engels gesproken. Quelle horreur!

Souris d’Agneau au Chinon maken? Braad lamskoteletjes aan met wat fijngehakte sjalotjes, tijm, een klein beetje ras el hanout en stoof ze 1-1,5 uur (180 graden) in een ruim glas chinon. En natuurlijk drink je er een mooi glas Chinon bij! 

  • Facebook
  • Instagram

Fief

Birthe: 06 224 839 49

Willemien: 06 543 311 86

 O ja, op al onze teksten en afbeeldingen berust Copyright

Contact

Heb je een vraag?